Prothetische tandheelkunde

Wanneer u enkele tanden of kiezen mist, kunnen wij voor u een gedeeltelijke (partiële) prothese maken ter vervanging van deze ontbrekende elementen. Dat kan met een plaatje of een frame. Beiden zijn uitneembaar en moeten/kunnen uitgenomen worden om schoon te maken. Het verschil zit hem in de uitvoering. Een plaatje is van kunststof en ligt op de kaak. Het frame heeft een metalen basis waarop de tanden/kiezen geplaatst zijn en waar haakjes (ankers) om de eigen kiezen voor het houvast zorgen. Een frame bestaat eveneens met precisie-verankering. De haakjes worden dan weggewerkt in kronen en met behulp van onzichtbare drukknopjes zit het frame dan nog beter vast.

Het frame zit dus vaster, maar heeft zichtbare haakjes. Het plaatje zit losser maar is ook een stuk voordeliger. Een voordeel van een frame is dat het minder schadelijk is voor de rest van de tanden en kiezen in vergelijking met een plaatje. 

Een volledige prothese of een kunstgebit moet esthetisch goed en mooi gemaakt worden maar het vastzitten is minstens zo belangrijk. Een prothese wordt gemaakt door de tandarts in samenwerking met een tandtechnicus. In onze praktijk heeft Rob Bielschowsky een grote affiniteit met de prothetische tandheelkunde, hij heeft daarvoor uitgebreide nascholing gevolgd. In principe voert hij alle prothetische behandelingen uit.

Indien een gebit niet goed vastzit kan een klikprothese worden gemaakt. In de kaak worden dan enkele implantaten geplaatst waar uw gebit op vast’klikt’. Deze behandeling kan volledig uitgevoerd worden in Tandartsenpraktijk Gildenwijk. Pieter Willem Krijnen is geregistreerd tandarts-implantoloog, gespecialiseerd in het plaatsen van deze implantaten.

Bij mensen wier eigen gebit niet meer te behouden is, kan een zogenaamde immediaat prothese gemaakt worden. Dit is een ingrijpende behandeling waarbij de kiezen worden getrokken, gevolgd door een rustperiode van 2-3 maanden. Daarna wordt de prothese gemaakt. In de laatste fase worden de tanden getrokken en de prothese direct geplaatst. U bent zo nooit tandenloos. In de dagen/weken daarna wordt u regelmatig gecontroleerd en volgen eventuele aanpassingen. Na 3 maanden wordt de prothese voorzien van een definitieve laag.